Helende Massage en Hodgkin (Lymfeklier kanker)

De ziekte van Hodgkin

De ziekte van Hodgkin (of Hodgkin lymfoom) is een kwaadaardige aandoening (kanker) die begint in de cellen van het lymfestelsel. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten, lymfeklieren en lymfeklierweefsel dat zich in verschillende organen bevindt. Lymfeklieren spelen een belangrijke rol in de afvoer van afvalstoffen en de afweer tegen virussen, bacteriën en ander ziekmakende organismen.
ziekte van Hodgkin

Hodgkin ontstaat meestal in een lymfeklier in het bovenste deel van het lichaam (borstholte, nek of oksels). Het Hodgkin lymfoom verspreidt zich via de lymfevaten naar nabijgelegen lymfeklieren en pas later naar verder weg gelegen klieren. In een vergevorderd stadium van de ziekte, kan het Hodgkin lymfoom in de bloedbaan terechtkomen en zich vandaaruit uitbreiden naar bijvoorbeeld de lever, de longen of het beenmerg.

Hodgkin lymfoom is meestal goed te genezen met de tot nu toe gebruikelijke combinatie van chemotherapie en bestraling. De oorzaak van het Hodgkin lymfoom is onbekend, maar wordt in verband gebracht met het Epstein-Barr virus (de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer).

Soorten lymfeklierkanker

Lymfeklierkanker kan op elke leeftijd voorkomen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Er zijn veel verschillende vormen van lymfeklierkanker, maar er zijn twee hoofdgroepen, Hodgkin en Non Hodgkin lymfomen. Afhankelijk van de soort is een milde of agressievere behandeling nodig om de ziekte te bestrijden.

Jan en Hodgkin

In mei 2013 kwam Jan bij mij op aanraden van zijn partner die al bekend was met mijn werkwijze. Twee weken daarvoor was bij hem een knobbeltje in zijn lies geconstateerd en er is toen een lymfeknoop verwijderd. Uit onderzoek bleek het te gaan om een Hodgkin lymfoom in de tweede fase (aantasting lymfeklieren in de onderste helft van het lichaam).

Hoe ben je bij me gekomen?

Mijn partner had me al eerder aangeraden om naar je toe te gaan voor Helende massage. Ze zei: “je ontdekt dingen bij jezelf die je onbewust wel aanvoelt, maar waarvan je nog niet echt goed door hebt wat ze betekenen, zoals blokkades en pijnpunten”. Door de massages krijg je daar een beeld bij. Omdat mijn partner er zelf baat bij had en ik haar oordeel vertrouw, besloot ik naar je toe te gaan op het moment dat ik ziek was geworden.

Wat was je hulpvraag?

Ik twijfelde over de reguliere aanpak met chemokuren en heb ze in eerste instantie ook uitgesteld. Ik sta open voor alternatieve geneeswijzen, maar durfde het toch niet aan om volledig op dat pad te vertrouwen. Ik vond het wel een mooie manier om de kanker te bestrijden met chemokuren en lichamelijke en geestelijke ondersteuning te krijgen vanuit het alternatieve circuit. Deze combinatie is mij heel goed bevallen.

Wat was het resultaat van de Helende massages?

Bij de eerste behandeling benoemde je al een aantal elementen die voor mij heel herkenbaar waren, zoals een blokkade in mijn lichaam, die te maken heeft met het niet goed samenwerken van mijn mentale en emotionele kant. Het benoemen hiervan en de link die je legde naar het lichaam was voor mij heel verhelderend. Na de massage voelde ik me mentaal anders doordat ook mijn lichaam was behandeld. Het cliché van lichaam en geest zijn één heb ik aan den lijve ervaren. Door de massages herstelde na de chemo’s mijn energieniveau sneller en kon ik de chemo’s beter verdragen. Ik kwam één keer per week en als ik een keer oversloeg dan was het gelijk merkbaar dat mijn energieniveau weer daalde.

Wat heb je gehad aan de Voice Dialogue sessies?

Ik kreeg steeds meer weerstand tegen de chemo’s en de Voice Dialogue sessies hebben mij veel inzicht gegeven in mijn processen. Ik vond het in eerste instantie erg verwarrend en confronterend om met de verschillende delen van mezelf kennis te maken, maar uiteindelijk ook bewustmakend. De combinatie van Voice Dialogue en de massages en de inzichten hebben mij gemotiveerd om mijn leven anders in te richten en delen van mezelf die ondergesneeuwd waren meer ruimte te geven. Het heeft me gemotiveerd om mezelf toe te staan in alle facetten aanwezig te zijn, waardoor mijn leven nog mooier, beter en gelukkiger wordt. Ik durf tijdens mijn lezingen nog confronterender te zijn dan ik al was en mijn gevoelige kwetsbare, liefdevolle deel meer aanwezig te laten zijn. Ik gebruik altijd veel humor in mijn lezingen maar waar ik dat voorheen deels deed om mijn kwetsbaarheid te beschermen, gebruik ik het nu in combinatie met mijn gevoelige, liefdevolle kant.

Wat heeft het je opgeleverd?

Ik heb lichamelijke bewustwording gekregen in het verschil tussen links, rechts, spanning ontspanning, hoe voel ik me. Ik begrijp beter wat de verbinding is tussen mijn lichaam en mijn mentale stuk en hoe beide elkaar beïnvloeden. Het heeft me bewust gemaakt van mezelf en mijn ziekte en wat ik daar mee moet, want uiteindelijk ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn lichaam en mijn leven. Ik begrijp mijn ziekte beter, waardoor ik het niet meer hoef te krijgen. Het bestaat als het ware niet meer.

Wat is kanker?

Responsive image

Kanker is een ziekte, waarbij ongebreidelde groei plaats vindt van cellen. Bij een gezond persoon hebben alle lichaamscellen een eigen functie en vindt deling plaats waar dit nodig is, voor groei of om beschadigde cellen te vervangen. Elke dag ontstaan door fouten in ons erfelijk materiaal en ons dna kankercellen die adequaat worden opgeruimd door ons afweermechanisme. Als er een kwaadaardige tumor ontstaat die doorgroeit dan is het afweermechanisme niet in staat geweest deze kankercellen te bestrijden. De cellen groeien door alsof ze niet weten dat ze onderdeel zijn van een groter organisme. Ze gedragen zich als een terrorist in je lichaam die een eigen koninkrijk willen vormen en op eigen houtje een schepping creéren door te delen. Afhankelijk van de soort kanker blijft dat lokaal of wordt het hele lichaam bezaaid met terroristische cellen met als eindresultaat het einde van het organisme inclusief de nieuwe schepping (tumor). In plaats van een nieuwe schepping te creéren wordt een schepping beëindigd.

Bestrijding van kanker

In de reguliere geneeskunde wordt kanker bestreden met het wegsnijden van de tumor indien mogelijk, chemische bestrijding, hormonale behandeling en bestraling. In feite worden hier de symptomen van kanker bestreden. Er wordt ingegrepen in het lichaam en bovendien maken met name de agressieve chemokuren niet alleen ongezond, maar ook gezond weefsel kapot. De afweer die zo broodnodig is om kanker van binnen uit het lichaam te bestrijden wordt eveneens afgebroken. Als er geen kwaadaardige cellen meer worden aangetoond wordt men genezen verklaard, terwijl in feite alleen de (aantoonbare) symptomen zijn verdwenen. Er is weinig aandacht voor de oorzaak en het ontstaan van kanker bij de patiënt, het opbouwen van het afweermechanisme en de menselijke en psychische aspecten die bij de ziekte horen.

De natuurgeneeskundige aanpak

De natuurgeneeskunde richt zich op het achterhalen en begrijpen van de oorzaak van kanker en het versterken van het zelfhelend mechanisme en het afweersysteem. De vorm van de kanker en ook de plek in het lichaam waar het ontstaat, hebben een betekenis. Het feit dat kankercellen ongebreideld kunnen groeien, betekent dat het afweersysteem op de desbetreffende plek niet heeft gewerkt. Het kan zijn dat de energiedoorstroming in dat gebied onvoldoende is en/of dat de cellen niet worden aangestuurd door het organische systeem van de persoon die ziek is. Er is onvoldoende of geen communicatie tussen de tumor en het organisme. Vanuit de natuurgeneeskunde vormen lichaam en geest één geheel dus wordt in de behandeling en begeleiding aan beide aspecten aandacht besteed. Door de locatie van de tumor te duiden en te begrijpen vindt bewustwording plaats. De energiestroom en de communicatie in het gehele systeem (fysiek, mentaal en spiritueel) van de zieke persoon wordt hersteld, evenals het zelfhelende vermogen. Met aanvullende adviezen op gebied van voeding en leefwijze versterken het herstel. Als de ziekte daadwerkelijk wordt begrepen en het gehele systeem weer in balans is kan men spreken van genezing.

Helende Massage

Helende Massage brengt de energiestroom in het lichaam weer in balans. Door de gebieden te duiden waar de energie niet of onvoldoende doorstroomt vindt bewustwording plaats en krijgen fysiek verwaarloosde delen aandacht. Afvalstoffen van bijvoorbeeld de chemokuren worden door de Helende Massage sneller afgevoerd waardoor de bijwerkingen milder zijn. Doordat Helende Massage de doorstroming van energie verbetert stijgt het gevoel van welzijn. De afweer en het energieniveau herstellen sneller een volgende chemokuur is beter te verdragen.

Voice Dialogue en Hodgkin

Met Voice Dialogue kun je met diverse delen in jezelf communiceren. Dat kunnen lichaamsdelen zijn, een ziekte of tumor, maar ook innerlijke delen zoals een perfectionist, denker, doener, kwetsbaar of gevoelig deel. Door de communicatie tussen de delen op gang te brengen kunnen ze gaan samenwerken en elkaar steunen en versterken. Het is een uitstekende methode om in te zetten bij een ziekte als kanker, waar een tumor op eigen houtje zijn gang gaat. Innerlijke delen die niet gezien en gehoord worden kunnen ook hun eigen gang gaan, omdat ze niet bewust deel uitmaken van een organisch samenwerkend systeem. Het worden dan ook een soort terroristen die het systeem ondermijnen. Door na te gaan wat deze delen nodig hebben en ze in te zetten op basis van hun kwaliteiten kan heling plaatsvinden.

Samenwerking

Het menselijk lichaam is een samenwerkend systeem. Lichaam en geest zijn ook een samenwerkend systeem. Ook een gezin, familie, maatschappij zijn samenwerkende systemen. Natuurgeneeskunde richt zich op samenwerking. Bij de behandeling van kanker is samenwerking van reguliere geneeskunde en alternatieve geneeswijze zeer goed mogelijk.
Jan had gekozen voor een aanpak met chemokuren in combinatie met natuurgeneeskundige behandeling en begeleiding. Als je daar voor kiest en de kwaliteiten van beide omarmt vindt heling op alle niveaus plaats. Jan kreeg steeds meer weerstand tegen de chemokuren, omdat hij er aanvankelijk niet helemaal achter stond en hij merkte dat zijn fysieke gestel er onder leed. Als je echter de werking van de chemokuren omarmt genees je sneller dan wanneer je je er tegen verzet. Als je de werking van de chemokuren ziet als een middel om de tumor tot de orde te roepen daar waar je afweer heeft gefaald en je combineert dat met een goede interne communicatie en het versterken van je systeem, dan heb je goud in handen.

Wijzigingsdatum | 1-10-2023 16:29