Manuele lymfedrainage

Manuele Lymfedrainage is een heel subtiele massage met zachte grepen en handbewegingen die er voor zorgen dat het lymfevatenstelsel wordt gestimuleerd, waardoor de afvoer van lymfevocht sneller plaats vindt. De methode is ontwikkeld door het echtpaar Vodder in de jaren rond 1930. Het lymfestelsel heeft een belangrijke functie. Het zuivert en draineert de omgeving van de lichaamscellen, zodat deze optimaal kunnen functioneren. Ziekte, trauma of stress kunnen de functie van het lymfestelsel belemmeren. Manuele lymfedrainage kan er voor zorgen dat wonden sneller genezen en vochtophopingen verdwijnen. Daarnaast wordt het immuunsysteem gestimuleerd, waardoor je sneller herstelt van infecties.

Indicaties voor manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage kan bij veel aandoeningen worden toegepast:

  • Afvoer van overtollig vocht in bijvoorbeeld benen of armen
  • Reiniging van het weefsel zoals bij acné en eczeem
  • weefselherstel na verwondingen
  • Herstel van de huidspanning bij dieet, zwangerschap
  • Stress
  • Algemene regeneratie en afvoer van afvalstoffen bij detoxen
20171201-29

Manuele Lymfedrainage als onderdeel van een natuurgeneeskundig traject

Lymfedrainage is een onderdeel in een natuurgeneeskundig traject. Ik werk holistisch, waarbij ik het hele lichaam, geest en energie in de behandelingen betrek. Het maakt ook onderdeel uit van de Detox massagekuur om afvalstoffen uit het lichaam te helpen afvoeren. Wil je meer weten neem dan contact op via info@almacorazon.nl.

Lymfevaten stelsel

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht dat zich bevindt in onze cellen, weefsels en banen. Veel stofwisselingsprocessen zoals de uitwisseling van voedingsstoffen, gassen en hormonen, verlopen via dit vocht. Het lymfevatenstelsel is een complex vatenstelsel dat door ons hele lichaam loopt en vocht vanaf de cellen afvoert naar kleine lymfecapillairen vaten die weer uitkomen in grotere vaten en lymfebanen. Het lymfestelsel is te vergelijken met het bloedvatenstelsel, maar in tegenstelling tot het bloedvatenstelsel dat ook voedingstoffen aanvoert, voert het lymfevatenstelsel alleen afvalstoffen af. Het vocht dat door de lymfevaten stroom heet lymfe, of weefselvocht. Deze lymfe is ongeveer gelijk aan de samenstelling van bloed, maar dan zonder rode bloedlichaampjes en een veel hoger percentage eiwitten.

Er zijn in je lichaam verschillende plekken, zoals in de oksels en liezen, waar de grotere lymfevaten samenkomen. Deze kruispunten noemen we lymfeknopen. In de lymfeknopen worden lichaamsvreemde stoffen, bacteriën en virussen en afgestorven cellen uit de lymfe gefilterd en ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt. De lymfeknopen hebben een belangrijke functie in het afweersysteem van het lichaam en de allergieontwikkeling. Het lymfevatenstelsel en het bloedvatenstelsel, staan met elkaar in contact, waardoor de lichaamsvreemde stoffen kunnen worden overgedragen aan de bloedbaan afgevoerd via urine en ontlasting.

Transport in lymfevatenstelsel

Het lymfevatenstelsel maakt geen gebruik van de pompwerking van het hart om het lymfevocht voort te stuwen, maar van de werking van de ademhaling en gebruik van spieren. De vaten lopen allemaal door- en tussen de spieren. Op het moment dat de spieren zich samentrekken als je loopt of beweegt, wordt de lymfe hierdoor voortgestuwd. De grotere vaten hebben kleppen om te voorkomen dat de lymfe terugstroomt en glad spierweefsel om het transport te bevorderen. Bij weefselschade, ziekten en infecties of kanker, kan de systeem gaan haperen waardoor de afvoer wordt verstoord en vochtophoping plaats vindt.

Voorbeelden hier van zijn Lymfoedeem, waarbij er in aanleg te weinig lymfevaten aanwezig zijn om vocht afdoende af te voeren. Hierdoor ontstaan vochtophopingen en zwellingen, meestal in de benen. Dit is een aandoening waar weinig aan is te doen behalve stimulering van de afvoer van het weefselvocht met hoog leggen van de benen, het dragen van drukkousen, beweging en manuele lymfedrainage. Een ander voorbeeld is borstkanker, waarbij het soms nodig is om de lymfeklieren onder de oksels weg te halen. Door het missen van deze lymfeklieren onder de oksels, ontstaat er een ophoping van weefselvocht in de arm waar de klieren zijn verwijderd. Lymfadenitis is een aandoening waarbij het stelsel zelf geïnfecteerd is geïnfecteerd, doordat de aanvoer vanuit een infectie elders in het lichaam te groot is, om te bestrijden vanuit het afweersysteem. Hierdoor hoopt zich weefselvocht op. Zodra de infectie is bestreden zal het lymfestelsel ook herstellen.

Wijzigingsdatum | 9-02-2022 10:30