Zonneflits november 2018

Vergoeding CZ groep verandert in 2019
Lieve mensen,

Bezuinigingsbeleid
De CZ groep (CZ, Ohra, Delta Loyd, Nationale Nederlanden) heeft haar vergoedingenbeleid voor 2019 drastisch aangepast. De CZ groep heeft de te vergoeden zorgverleners verplicht om zich bij te scholen in Mbk en/of PsBk conform Plato per 1 januari 2017, waaraan ik en vele therapeuten met mij hebben voldaan.

In het verleden zijn er door mijn beroepsorganisatie afspraken met zorgverzekeraars gemaakt holistische therapie zoals ik die geef, te vergoeden als natuurgeneeskundig consult. CZ gaat nu tegen deze afspraken in en vergoedt per 1 januari 2019 slechts een beperkt aantal specifiek genoemde therapieën. Daarbij is de voorlichting richting hun cliënten erg beperkt en lijkt het alsof er net zo veel verandert. In totaal zijn er meer dan 40 disciplines uit het aanvullend pakket geschrapt. Mijn beroepsorganisatie gaat hier samen met andere verenigingen tegen in beroep, maar het is onzeker wat hier verder uit komt.

Overstappen of elders aanvullend verzekeren
Het loont de moeite om te kijken wat je vanaf volgend jaar nog meer 'kwijt' raakt en eventueel over te stappen naar een andere verzekering. Als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar is het verstandig om goed te kijken welke behandelingen en beroepsverenigingen (nog) worden erkend in 2019 door je nieuwe verzekeraar.

Wel is het nuttig om te weten dat je -als je via je werkgever collectief verzekerd bent- je geheel vrij bent om daarnaast voor je aanvullende verzekering een andere zorgverzekeraar te kiezen. Het is niet verplicht dit bij dezelfde zorgverzekeraar te doen.

Wat kun je verder doen
Als jij ook vindt dat complementaire zorg door vakbekwame therapeuten vergoed moet blijven, dan kun je de petitie tekenen. Als je je verzekering wil opzeggen of wil aanspreken op hun beleid dan kun je een brief sturen. Als je een voorbeeldbrief wilt ontvangen laat het mij dan weten.


Hartelijke groeten,
Helma Eijck

Agenda
Een nieuwe agenda volgt nog