Voice Dialogue: Eigenwaarde vergroten

Wat is eigenwaarde

Eigenwaarde is iets dat je ontwikkelt in de loop van je leven door dingen die je meemaakt en de invloed van ouders en mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief waren, omdat je werd bekritiseerd, gepest of buitengesloten, dan ontwikkel je vaak een negatief of laag zelfbeeld en een lage eigenwaarde of zelfrespect. Dit zorg voor een gat in je wezen dat je op allerlei manieren probeert te vullen. Je gaat claimen, pleasen, hard werken of perfectionistisch zijn om dit gat te vullen. Dit kan je leven en welzijn beïnvloeden. Een lage eigenwaarde kan lastig zijn. Iemand kan 100 keer zeggen dat je waardevol bent, maar als je het gat in jezelf niet dicht blijft het een bodemloze put. Je zult er zelf mee aan de slag moeten.

Hoeveel vind je jezelf waard

EigenwaardeEind december heb ik mezelf 2 armbanden van Native American zilversmeden cadeau gedaan. Ik hou van mooie armbanden maar koop nooit iets voor mezelf, dus dit was op zich al bijzonder. De ene armband was nog mooier dan de andere. Toch bleef ik doorzoeken want kennelijk ontbrak er nog steeds iets. Ik voelde een gat en dat was nog niet gevuld met 2 armbanden. Ik kwam toen een nòg mooiere en ook kostbaardere tegen. Mijn oude bekende Innerlijke Criticus zei: “nu moet je ophouden Helma, wees tevreden, je hebt al genoeg geld uitgegeven aan jezelf (meer ben je niet waard) en zo wordt het een verslaving en heb je straks 100 armbanden”.

Na innerlijk overleg met mijn andere delen, heb ik (als regisseur) toch de verkoper gevraagd wat de exacte maat was. Als hij namelijk niet zou passen zou de Innerlijke Criticus zijn mond verder houden. Hij was te klein, dus ik was al afscheid aan het nemen toen de dame van de winkel zei dat ze een zilversmid in dienst hadden die de armband kon namaken, precies op maat voor mij. Dat zou dan wel duurder zijn, vanwege het materiaal en de arbeidskosten. Het bleek “slechts” 100 dollar duurder te worden. Ik heb opdracht gegeven hem te laten maken, want hoe bijzonder is dat als een zilversmid aan de andere kant van de wereld een armband voor mij zou maken precies op maat! Ik was zo blij als een kind! En op dat moment voelde ik dat ik een stuk in mezelf had geheeld. Ik was waardevol genoeg om voor mezelf een mooie armband te laten maken. Ik wist toen ook dat ik niet meer verder hoefde te zoeken. Het gat in mezelf was gevuld.

Gevolgen van een lage eigenwaarde

Als je een lage eigenwaarde hebt, dan vind je anderen belangrijker dan jezelf. Je luistert te weinig naar je eigen behoeften en doet wat anderen willen of van je verwachten. Je kunt een pleaser, harder werker of perfectionist worden om waardering van anderen te krijgen. Het is moeilijker om je eigen grenzen te bewaken en nee te zeggen.

Een lage eigenwaarde kan voelen als een gat in jezelf. Je hoopt dat gat vullen, wat tot claimgedrag, slachtoffergedrag en verslavingsgedrag kan leiden. Doordat je jezelf waardeloos voelt, trek je negatieve ervaringen en mensen aan. Door anderen te pleasen en niet je eigen pad te volgen leef je niet voluit en benut je niet je volledige potentieel. Dit alles bevestigt en versterkt het gevoel dat je waardeloos bent en beïnvloedt je leven en welzijn. Door hard te werken en perfectionistisch te zijn omdat je geen fouten wilt maken en waardering van anderen wilt krijgen kun je een burn-out krijgen. Als je anderen claimt, voortdurend vraagt om waardering en slachtoffergedrag vertoont keer je mensen tegen je. Dat bevestigt weer dat je niet waardevol bent.

Je gaat jezelf alleen maar waardelozer voelen. Zo saboteer je jezelf onbewust.

Hoe vergroot je je zelfrespect

Je eigenwaarde of zelfrespect vergroten is makkelijke gezegd dan gedaan en kan jaren tot je hele leven kosten. Iets wat in je jeugd is ontstaan en is ingebakken in je systeem is vaak lastig om te keren. Wat mij erg heeft geholpen is het ontmaskeren van mijn Innerlijke Criticus en het werken met Voice Dialogue. Met deze methode kun je kennismaken met delen van jezelf en hun waarde en kwaliteiten ontdekken. Je kunt trots zijn op de delen die jou door het leven hebben geholpen. Zo groeien je zelfvertrouwen, je eigenwaarde en zelfrespect.

Tips om je je eigenwaarde te vergroten

 • Zeg elke dag tegen jezelf dat je waardevol bent
 • Gebruik positieve affirmaties, zoals: ik ben mooi, ik ben goed in…etc
 • Zeg tegen jezelf dat je fouten mag maken
 • Zie feedback als positieve leermomenten
 • Neem verantwoordelijkheid voor jezelf
 • Wees lief voor jezelf en accepteer dat je behoeftes en gebreken hebt
 • Verwen jezelf met dingen die lekker, leuk of inspirerend vindt, zoals een bodymilk, massage, bijeenkomst, voorstelling of cursus
 • Ga je Innerlijke criticus te lijf en geef tegengas aan zijn woorden
 • Noteer elke dag dingen die goed gingen of die je goed hebt gedaan
 • Maak een lijst met je kwaliteiten
 • Vergeef anderen die jou hebben neergehaald en realiseer je dat zij ook mensen zijn met hun eigen gebreken
 • Zoek positieve mensen op en vermijd mensen die je omlaag halen

Meer weten over het vergroten van je eigenwaarde

Wil je weten hoe jij je eigenwaarde kunt vergroten met Voice Dialogue en Life Coaching? Neem dan contact op via info@almacorazon.nl en maak een afspraak voor een intake.

Wijzigingsdatum | 11-02-2024 22:56