Voice Dialogue: Voeding voor Lichaam en Geest

Responsive image

In mij leeft een slank iemand,
maar ik kan haar gemakkelijk de baas met koekjes.

Cursussen voeding voor lichaam en geest

Naast massagetherapie geef ik workshops en cursussen, waaronder de workshop Voeding voor Lichaam en Geest. Ik werk hierbij samen met enkele mensen met ieder hun eigen specialisme. Mijn specialiteiten zijn Voeding, Moeder Aarde en Baby’s en Kinderen. Afhankelijk van het aantal en de samenstelling van de cursusdeelnemers, geef ik de cursussen alleen of samen met een collega.

Houden van jezelf en je lichaam

In onze maatschappij, is alles geperfectioneerd. Bij de consultatiebureaus, worden baby’s en kinderen gemeten en gewogen en moeten ze op een gemiddelde groeicurve zitten. Een gezond kind weet wat het nodig heeft en drinkt of eet tot het verzadigd is. Door onzekerheid van ouders kunnen kinderen al jong een eetprobleem krijgen. Je eet om jezelf te voeden en je lichaam gezond te houden. Dat bewustzijn zijn we kwijtgeraakt. Door naar je lichaam te luisteren, eet je wat je nodig hebt. Je blijf op gewicht of krijgt het gewicht dat bij je past. Dat kan in een bepaalde periode een zwaarder gewicht zijn dan je wenst of wat volgens de idealen moet.

Mijn ervaringen met voeding

Als kind en adolescent at ik wat ik nodig had. Tijdens mijn studie ging ik uit onvrede en schuldgevoelens meer eten. Mijn omgeving vond dat ik dik werd en dat ik moest lijnen. Ik woog toen 56 kg, wat onder mijn ideale gewicht was. Ik ben toch gaan lijnen en vanaf dat moment ben ik aangekomen. Na elk dieet weer een beetje erbij. Door regelmatige verwijten over mijn eetgedrag voelde ik me schuldig en vond ik mezelf lelijk. Ik ben moeder van twee kinderen en in de periode dat ze klein waren, was ik vooral bezig geweest met hùn voeding. Zelf at ik staande, ergens tussendoor of terwijl ik met mijn aandacht bij de kinderen was. Ik wist niet meer wat en hoeveel ik at, omdat ik dat niet bewust deed. Het is belangrijk om te realiseren dat dit soort eetgedrag aangeleerd is en vaak gebaseerd op oordelen van anderen. Dat maakt letterlijk en figuurlijk dik. Ik heb dat patroon doorbroken door weer bij mijn gevoel te komen, bewust te eten en te voelen of dat wat ik at goed voor me was. Ik ben weer gaan houden van mezelf en mijn lichaam en mezelf gaan waarderen om wie ik ben.

Voeding voor je geest

Je lichaam heeft voedsel nodig om gezond te blijven en te groeien, maar je geest ook. Als je je geest voedt met negatieve gedachten, normen en waarden die niet bij je passen, wordt je geest ook zwaar en ongezond en dat straalt uit naar je lichaam. Door te voelen wat jij nodig hebt om je geestelijk gezond te voelen en dat wat je ongezond maakt los te laten, wordt je letterlijk en figuurlijk lichter. Je kunt spiritueel groeien en stralen als je geestelijk voedsel tot je neemt dat bij je past.

Wijzigingsdatum | 1-10-2023 11:05