Vijf natuurgerichte principes

Natuurgeneeskunde en de 5 natuurgerichte principes

Natuurgeneeskunde is het genezen van mensen op natuurlijke wijze, waarbij het zelfhelend vermogen wordt aangesproken en versterkt. Ik werk holistisch volgens de vijf natuurgerichte principes. Dit betekent dat ik mijn behandelmethode afstem op ieders persoonlijke situatie, rekening houdend met de volgorde van belangrijkheid van de vijf natuurgerichte principes. Een principe kan niet goed functioneren als het voorgaande principe niet optimaal is. Het is bijvoorbeeld niet effectief om je voeding aan te passen als het niet wordt opgenomen.
de vijf natuurgerichte principes

Welke zijn de vijf natuurgerichte principes

1. Energie

Je lichaam kun je vergelijken met een auto, waarvan alle onderdelen goed moeten werken. Als een onderdeel defect is of gesmeerd moet worden laat je je auto in de garage nakijken. Dit is te vergelijken met een pijn of ziekte. Je kunt hiervoor naar een arts of fysiotherapeut die dat onderdeel bekijkt en behandelt of medicijnen voorschrijft. Om met een auto van A naar B te kunnen is echter meer nodig dan een goed lopende auto. Er moet een bestuurder in de auto zitten. Dit is de energiebron die de auto (het lichaam) in gang moet zetten. Als eerste moet er een bestuurder zijn anders kom je nergens.

Energie en energetische systemen bevinden zich overal. Zo is je lichaam een samenwerkend energetisch systeem, maar ook een gezin, familie of de maatschappij is een energetisch systeem. Als er ergens in jouw energetische systeem iets niet goed loopt heeft dat gevolgen jezelf en je omgeving. Andersom kan je omgeving jou ook beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om je eigen energie goed op orde te hebben.

De behandelvormen Helende massage en Healing helpen om je energieniveau te verhogen en op peil te houden. Met Lifecoaching en Voice Dialogue geef ik handvatten, zoals visualaties en oefeningen om dit zelf te onderhouden.

2. Prikkeloverdracht

Op het moment dat het contact van een auto wordt aangezet vindt er overdracht van elektriciteit plaats waardoor de motor in gang wordt gezet. Het elektrisch circuit en het contact zijn te vergelijken met de hersenen en de prikkeloverdracht via de zenuwen. Als er geen prikkeloverdracht plaats vindt kan de motor niet draaien en kun je je niet verplaatsen van A naar B.

Met Helende massage en Healing stimuleer ik de prikkeloverdracht zodat processen in je lichaam beter verlopen en je hersenen worden gestimuleerd om geestelijke processen te verwerken.

3. Drainage

Bij het verbranden van benzine tijdens het draaien van de motor komen uitlaatgassen vrij. Deze verlaten via de uitlaat de auto. Dit is te vergelijken met de afvalstoffen die wij in ons lichaam hebben als gevolg van lichamelijke en geestelijke verteringsprocessen. Voor een goed functioneren van het lichaam moeten deze afvalstoffen worden afgevoerd door drainage. Als dat onvoldoende plaatsvindt heeft dit gevolgen voor de gezondheid. Verder komen ook afvalstoffen binnen via het milieu en onze manier van leven (denk aan Tv, internet, bewerkt voedsel). Dat is het stof en de vliegjes tegen de ruiten. Deze moeten ook gereinigd worden anders zie je na verloop van tijd niets meer.

Met Helende massage, Lymfedrainage en Healing help ik lichamelijke en geestelijke afvalstoffen af te voeren. Geestelijke drainage vindt ook plaats met Lifecoaching en Voice Dialogue. Met de Detox massagekuur wordt het hele lichaam en de organen die met de verwerking van afvalstoffen hebben te maken gereinigd en gestimuleerd om afvalstoffen af te voeren. De kuur geeft een goed start voor verdere behandeling in een natuurgeneeskundig traject, maar kan ook tijdens een traject worden ingezet.

4. Voeding

Een auto heeft benzine, brandstof nodig om te kunnen rijden. Dit is vergelijkbaar met de voeding die wij als mens nodig hebben. Zonder gezonde voeding teren we weg. Bovendien heeft een auto ook koelvloeistof, motorolie, remolie en ruitensproeiervloeistof nodig, die regelmatig moeten worden ververst en/of aangevuld. Al deze zaken zijn te vergelijken met specifieke voeding. Benzine zou je kunnen zien als koolhydraten terwijl de andere oliën te vergelijken zijn met eiwitten, vitamines, mineralen en sporenelementen. Voor een optimale functie van het lichaam hebben we goede voeding nodig met voldoende voedingsstoffen voor onderhoud en opbouw van lichaamscellen. Van onvoldoende juiste voeding kun je lichamelijk ziek worden, of je geestelijk ziek of moe voelen.

Naast fysieke voeding is er ook geestelijke voeding in de vorm van bijvoorbeeld uitdagingen, verwachtingen en overtuigingen en alles wat je van je ouders en leraren en vrienden mee hebt gekregen. Geestelijke voeding kan echter ook vergiftigend werken, denk bijvoorbeeld aan normen, waarden, oordelen en verwachtingen van anderen en de maatschappij. Door je bewust te worden van belemmerende geestelijke voeding en hierin je eigen keuzes te leren maken, zal sneller genezing plaatsvinden.

Met Lifecoaching geef ik leefstijl adviezen en voedingsadviezen die van belang zijn bij de klachten die je hebt.

5. Psyche

Als de eerste 4 principes zijn vervuld, bij wijze van spreke de auto is klaar om te vertrekken, in alles is voorzien en er is een bestuurder aanwezig, dan volgt het laatste principe. De bestuurder moet niet alleen aanwezig zijn, maar ook een rijbewijs hebben, in staat zijn om te rijden en weten waar hij naar toe wil, anders komt hij nog niet van A naar B. Het kan gebeuren dat door traumatische jeugdervaringen een kind achter het stuur zit, of een boos iemand. Als iemand in zijn jeugd heel erg is gedomineerd en geen vrijheid heeft gehad, kan het zijn dat de bestuurder geen richting kan bepalen. In die gevallen is het nodig deze stukken te helen, zodat er veilig gereisd kan worden en men weet waar men naar toe wil.

Met Lifecoaching, Voice Dialogue en Reading krijg je inzicht in jezelf en je processen. Ervaringen uit het verleden mogen geheeld worden en een plek krijgen. Daarnaast krijg je handvatten om je leven richting te geven en bewust keuzes te maken.

Wijzigingsdatum | 6-02-2022 13:46