Helende Massage, Aanraken is een levensbehoefte

handmassage aanraken is een levensbehoefte

Kinderen en aanraken

Aanraken is een levensbehoefte. Wist je dat baby’s die wel wel worden verzorgd en gevoed, maar niet worden aangeraakt en geen liefdevolle aandacht krijgen een grote kans hebben om binnen een half jaar te overlijden? Als ze het wel overleven zijn ze apathisch en lopen ze achter in hun ontwikkeling. Er zijn hiervan legio voorbeelden bekend uit kindertehuizen in de tijd dat het regime voorschreef om niet aan te raken. Couveusekinderen werden in de jaren tachtig niet aangeraakt uit angst het premature zenuwstelsel te prikkelen. Ondanks de optimale fysieke verzorging groeiden ze pas nadat ze uit de couveuse kwamen.

Toen het verband werd gelegd met gebrek aan aanraken is men de kangoeroemethode gaan toepassen. Heel bekend is het experiment van Harry Harlow met baby-aapjes die gescheiden werden van de moeder en een zachte wollige nepmoeder die geen voeding gaf verkozen boven een nep moeder van draadstaal die wel voeding gaf. Aanraking geeft kinderen een gevoel van veiligheid, aanwezigheid van bescherming en voedsel en het vermindert pijn en stress. Bovendien zorgt aanraking voor een goede sociale ontwikkeling. Hoewel het al vanzelfsprekender is om kinderen aan te raken en te knuffelen zouden ouder het nog veel meer kunnen doen om hun kinderen te bevestigen.

Volwassenen en aanraking

Ook volwassenen hebben aanraking nodig. Als er een partner voorhanden is is dat over het algemeen geen probleem. Als er geen partner is, bij opgroeiende jongeren en ouderen wordt echter nauwelijks aangeraakt. Dit kan tot vereenzaming en depressiviteit, stress en burnout en lichamelijk klachten leiden.

Tips om jezelf beter te voelen met aanraken

  • Knuffel je kinderen lekker vaak;
  • Raak je partner eens wat vaker liefdevol aan;
  • Wees je eens bewust van hoe je aanraakt en aangeraakt wordt en wat je wel en niet prettig vind en geef dat aan;
  • Laat je vaker masseren;
  • Masseer je kind of je partner;
  • Geef je vader of moeder of die alleenstaande vriendin een extra lange ontmoetings- of afscheidsomhelzing.

Wil je meer weten? kom dan naar de workshop Helen vanuit het Hart en ervaar wat een liefdevolle aanraking kan doen.

Wijzigingsdatum | 1-10-2023 17:35