Voice Dialogue: De Innerlijke Criticus, vriend of vijand?

Transformatie van je Innerlijke Criticus met Voice Dialogue

In meer of mindere mate kennen we allemaal onze Innerlijke Criticus, die ons bestookt met commentaar over ons uiterlijk, onze prestaties, ons ouderschap en ons liefdesleven. Je kunt wanhopig en depressief worden van zijn niet aflatende kritiek, waar een enorme krachtige energie van uitgaat. We zijn ons echter vaak niet van bewust dat het een stem in onszelf is die we het zwijgen op kunnen leggen, of positief kunnen aanwenden.

Met Voice Dialogue kun je achter de beweegredenen van de Innerlijke Criticus komen en ontdekken dat hij uiteindelijk het beste met je voor heeft. Als je hem leert begrijpen, kan deze vijand, die je het liefst wilt lozen je beste vriend worden. Als je met de Innerlijke Criticus gaat communiceren ontdek je dat het een hele krachtige energie is die vaak samenwerkt met de de Perfectionist en de Drijver. Samen proberen ze je tot ongekende hoogte te krijgen.

Oorsprong van de Innerlijke Criticus

De oorspronkelijke reden van zijn ontstaan is heel simpel. Iedere ouder voedt zijn of haar kind op om het te laten opgroeien tot een succesvol persoon. “Eet netjes, ruim je spullen op, maak je huiswerk, zit niet zo te ruziën, doe een wat aardiger”, zijn allemaal zinnetjes die ieder van ons wel eens heeft gehoord. Ieder kind wil door zijn ouders gewaardeerd worden en ziedaar: de Innerlijke Criticus is geboren. Met zijn kritiek zorgt hij ervoor dat je gerespecteerde burger wordt. Hoe kritischer en dominanter je ouders en eventueel later je leraren zijn, des te krachtiger is je Innerlijke Criticus.

Die kritiek kan extreme vormen aannemen, waardoor mensen niet meer in de spiegel kijken, zichzelf waardeloos vinden, een burnout krijgen, of depressief worden. Als je de hele dag te horen krijgt dat je lelijk bent, gefaald hebt in je werk, niet aardig bent voor je medemens, geen goede moeder bent etcetera, dan wordt je leven een hel.

Eigen ervaring

Ik heb zelf een hele sterke Innerlijke Criticus gehad en ik zag hem als mijn grootste vijand. Het liefst zou ik hem vermoorden als kon, zo woest werd ik van zijn kritiek en remmende werking. Ik begon niet aan nieuwe dingen, want die waren gedoemd te mislukken. Als ik het toch deed was het commentaar steevast: “zie je wel! Ik had je toch gewaarschuwd!” Ik moest er zijn voor mijn gezin, mijn klanten en cursisten ten koste van mijzelf. Met behulp van Voice Dialogue ontdekte ik dat hij er was om mij te beschermen tegen mislukkingen en er voor te zorgen dat ik geen kritiek kreeg van anderen. Hij was dat vóór, door mij er van langs te geven.

Deze ontdekking was voor mij een ommekeer en langzaam maar zeker kon ik de energie van dit deel ombuigen naar iets positiefs. Ik ontdekte ook waarom het zo intens naar voelt als de Innerlijke Criticus tekeergaat. Mijn innerlijke kind werd de grond in geboord, geslagen en mishandeld en er was niemand om haar te beschermen. Ik had krachtige delen die er bij stonden en er naar keken zonder iets te doen! Te gek voor woorden leek het wel. Hoeveel kindermishandeling vindt er op deze manier plaats? Door mijn krachtige delen aan te spreken kon ik voor mijn innerlijke kind gaan zorgen en het geven wat het nodig had. Namelijk waardering en ruimte om met haar kwaliteiten in de wereld te staan. Een proces dat nog steeds in volle gang is.

Radio zachter zetten

Wat ook helpt om je bewust te worden van de stem van de Innerlijke Criticus is om te luisteren naar de kritiek die je zelf hebt op anderen. Of als je moeite hebt met kritiek van anderen, luister dan eens naar wat zij zeggen. Klopt het, of is het de stem van je ouders, je leraar of je eigen criticus? Soms is het makkelijker om anderen te beschuldigen van het leveren van kritiek op jou. Maar het kan alleen een zere plek raken als jij jezelf bestookt met kritiek door middel van je Innerlijke Criticus. Als je bewust wordt van de stem van de Innerlijke Criticus, wat hij zegt en waarom hij het zegt, dan kun je besluiten om er niet meer naar te luisteren en die energie anders aan gaan wenden.

Als je meer wilt weten over dit onderwerp verwijs ik naar de boeken van Hal en Sidra Stone, die Voice Dialogue hebben ontwikkeld. Wil je meer weten en je Criticus aanpakken? kijk dan eens bij de Cursus Innerlijke Criticus. Wil je je Innerlijke criticus transformeren, maak dan een afspraak voor een Intake of geef je op voor de cursus Innerlijke Criticus.

Wijzigingsdatum | 9-02-2022 10:25