TCM: Traditional Chinese Medicine

TCM is een Holistische traditionele Chinese geneeswijze

De traditionele Chinese geneeskunde (Traditional Chinese Medicine, afgekort als TCM) omvat vele traditionele medische gebruiken en geneeswijzen uit China, die gedurende duizenden jaren ontwikkeld zijn. Het wordt ook beschouwd als onderdeel van de Oosterse geneeskunde.

TCM Traditional Chinese Medicine traditionele Chinese geneeswijzeChinese geneeskunde kijkt naar de relatie tussen het menselijk lichaam met de interne en externe omgeving, bij de analyse,behandeling en het voorkomen van ziekten. Het is daarmee een holistische geneeswijze. Vanwege het holistische karakter van TCM is het goed in te passen in een natuurgeneeskundig consult.

De basis van TCM

De steunpilaren van de TCM zijn theoretische systemen waaronder de theorie van de Vijf Elementen, het meridiaan stelsel van het menselijk lichaam, Yin-Yang, Acupunctuur, Tong en polsdiagnose, ziekte, pathogene theorie, Tui-na et cetera.

De medicinale theorie is gebaseerd op het Taoïsme, waarbij men de mens als microkosmos en de natuur en het universum als macrokosmos ziet. Lao Tse is de grondlegger hiervan. Zijn boek Tao De Jing geeft uitleg over het bestaan en beschrijft hoe je het beste je leven kunt leiden: op materieel, essentieel of spiritueel gebied.

Geschiedenis

De Gele Keizer Huangdi heeft in samenwerking met zijn hofarts Qibo het boek Huangdi Neijing (“Basisvragen van Inwendige Geneeskunde”) laten schrijven. Dit zou gebeurd zijn tijdens het gouden tijdperk van zijn heerschappij van 2698 tot 2598 v.Chr. De Gele keizer was zeer ge├»nteresseerd en bedreven in wetenschap, kruiden, anatomie, geografie en filosofie. In de loop der eeuwen hebben diverse geneesheren geneesheren een verdieping aan dit boek gegeven waardoor TCM zich ontwikkelde als een volwaardige geneeskunst.

TCM in een natuurgeneeskundig consult

In een natuurgeneeskundig pas ik indien nodig of gewenst een aantal onderdelen van TCM toe. Dit zijn:

Mijn hoofdwerkvorm is Helende Massage, waarbij ik andere werkvormen als TCM inpas. In een intakegesprek kijken we samen wat voor jou de beste aanpak is. Dry Needling en Acupunctuur en Chinese Bonesetting kunnen ook apart als korte sessies worden gegeven. Dit gebeurt wel in een natuurgeneeskundig traject, om inzicht te krijgen in de oorzaken van de klachten. Zo krijg je handvatten om klachten in de toekomst te voorkomen. Mijn andere hoofdwerkvorm Voice Dialogue is hierbij heel geschikt.

Meer weten? Mail naar info@almacorazon.nl of bel me voor meer info. Kom gerust voor een kennismaking met mij en mijn werkwijze en vraag een intake aan. Wil je op de hoogte blijven van activiteiten of interessante wetenswaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Zonnegroet.

Wijzigingsdatum | 29-09-2023 14:10