Helende Massage en rugklachten

Rugklachten snel genezen met Helende Massage

Rugklachten en Helende Massage

Ik heb al jaren last van rugklachten en al heel veel therapieën gevolgd, maar het blijft steeds terugkomen. Waarom zou Helende Massage dan wèl kunnen werken?

Helende Massage werkt naast op het fysieke lichaam ook op het energetische lichaam en de geest. Dit geeft sneller resultaat bij onder andere rugklachten. Het resultaat wordt ook langer vast gehouden en terugval is minder diep.

Rugklachten vanuit een fysieke benadering

Ter vergelijking: fysiotherapie en manuele therapie richten zich op motorische onderdelen als spieren, pezen en gewrichten. Door massage en manipulatie worden blokkades opgeheven, waardoor versoepeling van het lichaam optreedt. Een osteopaat richt zijn behandeling op de vliezen rondom onder andere organen. De organen staan via zenuwen in verbinding met het bewegingsapparaat en door op deze wijze te behandelen kan hij ook versoepeling bewerkstelligen.

Er zijn ook therapieën die zich richten op houding en belasting, zoals Mensendieck, waarbij je leert je bewegingsapparaat goed te gebruiken. Dat geeft ook verlichting van klachten, maar bij deze therapieën komen de klachten terug zodra de fysieke en geestelijke belasting weer hoger wordt. Bij een kwetsuur is behandelen van het fysieke lichaam en aanpassen van houding en gedrag zinvol. Als je de therapie richt op lichaam, geest en energie, gaat de genezing wel sneller. Het werkt bovendien beter om terugkerende klachten te genezen en te voorkomen.

Rugklachten vanuit Holistische visie

Mijn visie is dat een mens uit lichaam en geest bestaat en dat de mens zelfhelend is. Na een kwetsuur herstelt je lichaam vanzelf. Denk maar aan een snee die weer dichtgroeit. Als een kwetsuur niet vanzelf geneest of weer terugkeert, dan is er meer aan de hand. Bij een ernstige beschadiging van je lichaam waarbij onderdelen echt stuk zijn, zoals een gebroken rug met zenuwbeschadiging, dan kan herstel naar de oude situatie onmogelijk zijn. Toch is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Je hebt als mens ook de beschikking over je levensenergie en je geest. Je kunt vanuit je geest blokkades creëren, maar je kunt deze ook opheffen met je geest. Denk maar aan het placebo effect.

Rugklachten energie en meridianen

Door je ruggengraat lopen zenuwen die impulsen vanuit het brein doorgegeven naar je organen en je motorisch stelsel. Dit is energie in de vorm van elektrische pulsen. Daarnaast lopen er ook meridianen door je lichaam langs specifieke banen. Via deze meridianen loopt energie, in de Chinese geneeskunst Chi = levensenergie genoemd. Als hier blokkades in optreden door gedachten en gedrag, dan kan dit invloed hebben op je gezondheid. Door gebruikt van naalden in de acupunctuur of te masseren op bepaalde acupressuur drukpunten kunnen deze blokkades worden opgeheven.

De Chinese geneeskunst werkt al duizenden jaren met deze meridianen met behulp van onder andere acupunctuur. Volgens Wikipedia is de werking en het bestaan van meridianen niet wetenschappelijk bewezen, maar maar als je de video bekijkt van de praktijk van de neuroloog dokter Wong Chung, dan zie je dat hij goed resultaten behaalt met acupunctuur bij klachten als restless legs, spasticiteit en MS. Zie de video van Martin Simek en praktijkervaringen van dr. Wong Chung.

Met Helende Massage wordt ook gebruikt gemaakt van deze drukpunten en energiebanen.

Rugklachten en chakra’s

In je lichaam bevinden zich chakra’s, waar je levensenergie geconcentreerd voelbaar is. De chakraleer komt uit de Indiase geneeskunst. Er zijn vele chakra’s, maar de meest bekende zijn de zeven hoofdchakra’s. Ze bevinden zich bij je stuit, geslachtsorganen, zonnevlecht, hart, keel, voorhoofd en kruin. Deze chakra’s zijn verbonden met specifieke organen, emoties en gedachten en ze ontwikkelen zich naarmate je leeftijd vordert. Door je ruggengraat loopt de levensenergie die ook wel Kundalini wordt genoemd. Deze loopt vanaf je stuitje naar je kruin en komt via de zeven hoofdchakra’s naar buiten. Als je in je leven fysieke of emotionele trauma’s meemaakt, kan hier een blokkade in optreden. Dit kan gevolgen hebben voor je geestelijke en fysieke gezondheid. Helende Massage werkt op een geïntegreerde manier aan al deze facetten.

Rugklachten, draagkracht en draaglast

Draaglast en rugklachtenBij de behandeling van rugklachten vanuit de fysieke benadering wordt vaak gewerkt aan het vergroten van de draagkracht door oefeningen en fitness. Dat kan zinvol zijn, maar als er ergens een emotionele blokkade aanwezig is dan werkt dat onvoldoende. Als je bijvoorbeeld in je eerste levensjaren niet bent gedragen, een zware bevalling hebt gehad of ziek bent geweest, dan is je eerste chakra (basischakra) onvoldoende ontwikkeld. De bovenliggende chakra’s ontwikkelen zich dan ook niet harmonisch. Dit heeft gevolgen voor je draagkracht. Vergelijk het maar eens met een rugzak. Als je die alleen op je schouders draagt krijg je last van je schouders. Als je het gewicht van de rugzak met een heupband voor een deel naar je bekken verplaats, dan draagt dat makkelijker. Je kunt dan een grotere last dragen. Een blokkade in de eerste chakra’s zijn de grootste oorzaak van rugklachten. Je draaglast is letterlijk en figuurlijk lager dan wanneer het goed doorstroomt.

Iedereen maakt dingen mee in zijn leven en normaal gesproken kunnen we hier mee om gaan. Als je veel meemaakt in je leven, is je draaglast hoog. Je kunt dan tijdelijk rugklachten krijgen die over het algemeen ook weer overgaan zodra het weer rustiger wordt in je leven. Als je een goede basis hebt gehad dan kun je hier over het algemeen goed mee omgaan. Als je geen goede basis hebt gehad, is het altijd zwaarder om levenslasten te dragen en zul je sneller en vaker rugklachten hebben.

Helende Massage en rugklachten

Helende Massage bevat een specifieke rug behandeling om de energie in je ruggengraat, je meridianen en je chakra’s te laten doorstromen. Hierdoor verdwijnen de klachten en wordt je rug sterker. Ik combineer deze massage vaak met een massage van de nevenchakra’s. Dit is een circuit van vijf chakra’s die staan voor balans in voelen en denken en het zetten van stappen en handelen vanuit deze balans. Deze massage helpt om het bewustzijn te vergroten en om daar naar te leven. Bovendien werkt deze massage op het gebied van de kleine hersenen en het motorisch zenuwstelsel. Hierdoor verminderen klachten aan het bewegingsapparaat (armen, benen, heupen, schouders) en verminderen spanning, angst en stress en piekeren.

De nevenchakra’s bevinden zich in je knieën, ellebogen en schouderblad. Soms komen mensen met rugklachten en dan begin ik bij de knieën, wat soms de vraag oproept: “waarom masseer je mijn knie, ik heb toch last van mijn rug?” Terugkerend naar het verhaal van de rugzak: “om de lasten goed te verdelen moet het onderstel stevig staan”. Zo werkt de behandeling met Helende Massage positief op lichaam, geest en energie.

Terugkerende rugklachten

Vooral als klachten blijven terugkomen is het ook zinvol om te kijken wat de dieper liggende oorzaak. Ik stel dan vragen als: “wanneer zijn de klachten begonnen, welke omstandigheden speelden er op dat moment en voorafgaand aan dat moment, op welke momenten heb je er last van of wanneer komt het terug?” Dit geeft inzicht in de oorzaak en handvatten voor blijvende genezing.

In combinatie met de krachtige methode Voice Dialogue. krijg je inzicht en handvatten om blijvend gezond door het leven te gaan. Zie ook bij reacties van klanten.

Wijzigingsdatum | 1-10-2023 10:24