Voice Dialogue en verslavingen

De roker en de smulpaap: verslavingen houden of de regie nemen

rupsje nooit genoeg en verslavingen
Iedereen heeft wel verslavingen waar hij of zij niet van af komt, zoals roken of snoepen. Je weet dat het ongezond is en je hebt al vaker geprobeerd te stoppen, maar het lukt niet. Ben je echt verslaafd? Of is er een deel van jou met een behoefte, waar je niet naar luistert?

Verslavingen afleren en innerlijke strijd

Als je wilt afvallen of stoppen met roken, is er een deel van jou dat vindt dat je dik bent of dat roken ongezond is. Het kan uit je ratio komen, of uit oordelen die je hebt meegekregen vanuit je opvoeding, omgeving of de maatschappij. Als het uit jezelf komt en je staat er helemaal achter, dan ben je in principe in staat om te stoppen met roken of af te vallen. Als een besluit om af te vallen of stopen met roken ontstaat uit een opgelegde norm uit je opvoeding of je omgeving, dan wordt het een stuk lastiger. Vooral als je niet luistert naar het deel in je dat wel wil blijven roken of lekker eten. Waarom heeft dat deel die behoefte? En heeft het werkelijk die sigaret of dat gebakje nodig, of iets anders. Als de motieven van je delen lijnrecht tegenover elkaar staan, voer je een innerlijke strijd.

De regie nemen

Door te communiceren met die verschillende delen in jezelf, kun je er achter komen wat de drijfveren zijn van deze verschillende delen. In dit geval heb je “de roker” of “de smulpaap” en “de ratio” of “de veroordeler”. Door een dialoog aan te gaan kun je er achter komen wat delen afzonderlijk nodig hebben en wat hun kwaliteiten zijn. In plaats van elkaar tegen te werken kunnen ze gaan samenwerken. “De roker” kan best roken omdat hij bij een groep groep wil horen in sociale situaties. Of hij probeert zijn zenuwen tot bedaren te brengen, of het is een gewoonte geworden. “De smulpaap” is misschien wel verdrietig en eet om een gat in zichzelf te vullen, zonder een andere manier te weten. De “ratio denkt alleen aan de gezondheidsrisico’s, of de kosten van sigaretten, steeds weer en nieuwe garderobe etc. En de “veroordeler” vind je maar een slappeling, omdat je je dieet niet volhoudt of niet kunt stoppen met roken. Zie ook bij Voice Dialogue.

Als je naar de behoeften van alle delen te luistert kun je een concensus bereiken. Als je vervolgens de kwaliteiten van deze delen inzet en als regisseur de delen hun rol laat spelen in samenwerking in plaats van tegenwerking, dan kun je blijvende veranderingen bewerkstelligen. Het levert een hoop energie op, in plaats van dat je energie kwijtraakt. En misschien blijf je wel roken of eten, maar als alle delen daar achter staan, dan voel je je daar goed bij.

Wijzigingsdatum | 1-10-2023 12:47