Vakantie: Natuurlijke tips bij vakantie ongemakken

Onbezorgde vakantie


Als je op vakantie gaat wil je natuurlijk volop genieten en niet gestoord worden door ongemakken. Toch kun je last krijgen van onder andere reisziekte en misselijkheid, vooral als je met de auto door heuvelachtig gebied reist. Je kunt ook diarree of obstipatie krijgen door het eten van ander voedsel dan je bent gewend, of door minder hygiënische omstandigheden. En kinderen hebben altijd kans op builen en schrammen. Voor deze ongemakken zijn medicijnen beschikbaar, maar er zijn ook natuurlijke alternatieven. Hieronder volgen een aantal natuurlijke tips bij vakantie ongemakken.

Misselijkheid en reisziekte

Bij misselijkheid en reisziekte worden antihistaminica voorgeschreven. Deze hebben als nadeel dat je suf kunt worden. Een heel goed natuurlijk alternatief is gember. Dit wordt al eeuwenlang gebruikt bij misselijkheid, overgeven en braken en het positieve effect is ook wetenschappelijk aangetoond bij zwangere proefpersonen. Er is geen nadelig effect bekend van gember, hooguit kan de smaak je niet aanstaan.

Ik heb zelf het positieve effect ervaren tijdens een busreis door Engeland met een chauffeur met een wilde rijstijl, waar ik doodziek van werd. Ik kreeg de tip gember te gebruiken, dus ik ging op zoek naar gemberkoekjes en een potje gemberpoeder. Ik smeerde brood met jam en deed daar gember poeder overheen en tussendoor at ik af en toe een gemberkoekje. De rest van de reis verliep toen heel wat aangenamer. Toen ik later met mijn eigen kinderen op reis ging bakte ik van te voren een gembercake, waar ze onderweg af en toe een plakje van kregen en dat werkte ook prima. Je kunt gemberkoekjes of gembercake eenvoudig maken door een flinke eetlepel gemberpoeder door het beslag te doen of door een aantal bolletjes gember door de knoflookpers te doen en aan het beslag toe te voegen.

Diarree

Het beste is het om diarree te voorkomen door je handen te wassen na toiletbezoeken en na het bereiden van rauw vlees, voorzichtig te zijn met eten en ijs kopen in kraampjes en mineraalwater drinken. Mocht je toch last van je maag en darmen krijgen, dan kun je een eetlepel kaneel oplossen in een glas warm water, gember gebruiken tegen eventuele misselijkheid. Drink regelmatig een glas water met 1 theelepel zout en 1 theelepel suiker langzaam op, om uitdroging en flauwte te voorkomen. Daarnaast zijn bananen, rijst en het kookwater van rijst geschikt om diarree te stoppen.

Obstipatie

Wat heel goed werkt bij obstipatie zijn psylliumvezels, verkrijgbaar bij onder ander Kruidje Roer me Niet. Psylliumvezels zijn vezels van de zaden van de Plantago Ovata, een eenjarige plant die behoort tot de Weegbreefamilie. Het komt van nature voor in droge gebieden zoals de Canarische eilanden, Spanje en India. Als de zaden in contact komen met water zwellen ze op tot wel twintig keer hun volume. Gebruik: 1 theelepel oplossen in een glas water en opdrinken voor het opzwelt. Het beste kun je daarna nog een glas vocht drinken. Je kunt het ook verdelen over de dag, door 2 keer een halve theelepel in een glas water op te lossen. De vezels vermengen zich met je voedsel en zorgen voor een soepel ontlasting.

Zonnebrand en spierpijn

Sint Jans Kruid
Sint Janskruid kent vele toepassingen, zoals bij depressies, spierklachten, maar ook bij zonnebrand. Heb je ondanks voorzorgmaatregelen toch een zonnebrand opgelopen, smeer dan Sint Jans olie (Johannesolie) op de aangedane huid. Het werkt verkoelend en versnelt de genezing. Gebruik geen Sint Jans olie als je nog in de zon gaat, dan verbrand je juist sneller. Sint Jans olie heeft ook een goed resultaat bij spier en zenuwpijnen. Het bevordert de doorbloeding en je kunt het vóór een inspanning zoals een lange wandeling of fietstocht gebruiken of erna om spierpijn te voorkomen. Als je spierpijn hebt, herstelt het sneller als je de aangedane spieren insmeert met Sint Jans olie.

Aloe Vera heeft eveneens een verkoelende en helende werking bij zonnebrand. Er is Aloe Vera gel verkrijgbaar in een tube en het wordt ook in bepaalde merken aftersun gebruikt. Het beste is natuurlijk om op het heetst van de dag de zon te vermijden en je goed in te smeren met zonnebrand of je huid te bedekken om zonnebrand te voorkomen.

Kneuzingen en verrekkingen

Arnica zalf mag niet ontbreken in je EHBO trommel, vooral als je kinderen hebt. Arnica is een meerjarige plant, die behoort tot de composietenfamilie. De plant komt van nature voor in de Alpen, Pyreneeën en in het oosten tot de Balkan en in het noorden tot Zuid-Scandinavië. Het werkt herstellend bij kneuzingen, verrekkingen, blauwe plekken en builen. Het wordt om die reden ook Valkruid genoemd. Ik gebruik zelf de Arnica zalf van Weleda, waar ik goede ervaringen mee heb. Arnica werkt ook goed bij spierpijnen.

Wijzigingsdatum | 11-07-2017 23:54