Voice Dialogue en innerlijke stemmen: waarheid en bedrog

Waarheid en bedrog, naar welke stem luister je?

Wat is waarheid en bedrog. Wat zie je, wat hoor je en wat weet je.

Het shcnjit neit zeovel uit te maken in welke vdoglore de lteetrs van een worod staan. Als de esetre en de lattase lteter op de jiutse palats satan kun je de msetee wdoeron zenodr ploerembn lezen. Dit komt doadrot je hneesren geen aartpe ltteres lezen, maar hlee woodren.

Ons brein heeft geleerd om hele woorden te lezen, maar als je naar de letters kijkt zie je wat anders. Wat betekent dit voor hoe we onze omgeving, andere mensen of onszelf zien? Wat heb je geleerd, hoe ga je daar mee om en weer: wat is waarheid en bedrog? Ik heb zelf ervaren dat niet alles is wat het lijkt en ik probeer naar anderen te blijven kijken en te communiceren met alles wat er speelt.

Wie spreekt de waarheid?

Als je naar je innerlijk stem, of je hoger zelf luistert, is dat de waarheid? En wat is je innerlijke stem dan? Wanneer weet je of je ernaar luistert? Of hoor je verschillende stemmetjes in je hoofd? Als ik met Voice Dialogue werk, gaat het er niet om wie of wat de waarheid spreekt, maar om een bepaald deel van jezelf aan het woord te laten en te luisteren naar wat dit deel heeft te zeggen. Als bijvoorbeeld je brein heeft geleerd dingen op een bepaalde manier te zien, zonder dat je je daar van bewust bent, dan kan dat gevolgen hebben voor hoe je tegen mensen of je omgeving aankijkt.

Iedereen kent wel de ervaring dat binnen een gezin de sfeer of de personen door de verschillende gezinsleden anders worden ervaren. Het gezin blijft echter hetzelfde, alleen degene die de ervaringen opdoet verschilt. Door delen van jezelf aan het woord laten krijg je informatie uit verschillende invalshoeken en kun je je beeld aanpassen. Daarmee kun je ook je gedrag aanpassen en dus veranderen. Als de delen ervaren dat het ook anders kan heb je weer wat nieuws geleerd, wat door je brein wordt opgeslagen.

Gevoel en verstand

Zo kun je ook een discussie hebben over het luisteren naar je verstand of je gevoel. Wat is dat? Zit je verstand in je hoofd en gevoel in je hart? Of in je buik? En je ziel? Waar zit die dan? En als je brein je kan bedriegen, wat doet je gevoel dan? Is de één waardevoller dan de ander? Als je een waarde oordeel hebt op een deel van jezelf en dat deel onderdrukt, gaat er veel energie verloren. Met Voice Dialogue kun je er zonder oordeel naar luisteren en hun kwaliteiten gaan ervaren en inzetten. Het geheel is meer dan de som der delen.

Net zoals er bij Voice Dialogue verschillende delen van jezelf aan het woord komen, kun je in de workshop Familieopstellingen mensen in je gezin of familie aan het woord laten. Dit kan heel veel inzicht geven, omdat er vanuit een ander invalshoek dan die van jezelf informatie komt. Hierdoor kunnen vastzittende patronen weer loskomen en kan de liefdesenergie weer gaan stromen.

Wijzigingsdatum | 1-10-2023 20:36